PENGAJIAN AM BAHARU (MULAI SEPTEMBER 2012)

PENGAJIAN AM BAHARU (MULAI SEPTEMBER 2012)
PENGAJIAN AM PENGGAL 1/2012

JOIN FACEBOOK PENGAJIAN AM

Dapatkan soalan-soalan percubaan dari semua negeri di Group Pengajian Am di www.facebook.com/groups/166833553374513/

TAHNIAH DAN TERIMA KASIH KERANA MENGHARGAI BLOG INI

TAHNIAH DAN TERIMA KASIH KERANA MENGHARGAI BLOG INI

SOALAN RAMALAN KELUAR

SOALAN RAMALAN KELUAR

INFO TERKINI MAKLUMAT SENSASI

KURSUS PENYEBARAN SISTEM PENTAKSIRAN BAHARU STPM 2012 NEGERI JOHOR, 23-24 APRIL 2012

KULIAH PRA U 1 : ANCAMAN PENYAKIT KARDIOVASKULAR

Khamis, 22 Julai 2010

Ancaman penyakit kardiovaskular
Oleh Siti Nur Almizan Aripin
snur@bharian.com.my
2010/07/22

Penyalahgunaan alkohol beri kesan lebih serius terhadap jantung wanita muda berbanding lelaki

ANDA wanita muda yang menjalani gaya hidup moden, merokok dan mengambil minuman beralkohol? Jika satu atau lebih daripada ciri berikut menepati kriteria diri anda, berwaspada kerana anda mungkin berisiko mendapat penyakit kardiovaskular pada usia muda. Fakta diperoleh daripada Penerbitan Harvard Health pada Februari 2010 pula menyatakan bahawa penyalahgunaan alkohol mempunyai kesan lebih serius terhadap jantung wanita berbanding lelaki. Ini kerana badan wanita menyimpan alkohol lebih lama disebabkan paras enzim pengurai alkohol di dalam hati yang lebih rendah menyebabkan kepekatan alkohol lebih tinggi untuk tempoh lebih lama dalam darah wanita.

Selain gaya hidup urban, jangka hayat wanita di negara ini yang semakin meningkat iaitu mencecah 76.4 tahun juga menyumbang kepada peningkatan kes penyakit berkaitan kardiovaskular dan dijangka menjadi antara punca kematian umum di kalangan wanita tempatan.

Ketua Jabatan Kardiologi Institut Jantung Negara (IJN), Datuk Dr Rosli Mohd Ali, berkata faktor risiko seperti kencing manis, kegemukan, gaya hidup tidak aktif dan tabiat merokok memberi kesan berbeza terhadap kesihatan jantung wanita.

“Lazimnya, wanita lanjut usia yang menghidap hipertensi dan gadis muda yang merokok biasanya menghadapi risiko penyakit jantung koronari (PJK).
“Bagaimanapun, wanita yang merokok atau mengambil minuman beralkohol menghadapi risiko lebih tinggi menghidap PJK berbanding lelaki daripada kumpulan sama, khususnya perokok wanita yang mengambil pil pencegah kehamilan kombinasi,” katanya.

Penggunaan pil cegah hamil dos rendah, terapi hormon kombinasi bagi wanita putus haid dan kerumitan kehamilan atau migrain adalah faktor risiko lain yang mempengaruhi serangan selain sejarah strok awal dalam keluarga atau pernah menghidap strok.

Sejarah diabetes atau penyakit jantung pada usia yang agak muda dalam keluarga (ayah atau adik-beradik lelaki sebelum umur 55 tahun dan ibu atau adik-beradik perempuan sebelum umur 65 tahun) juga akan meningkatkan risiko menghidap sakit jantung dengan ketara.

Dr Rosli berkata, kegemukan pada bahagian abdomen menandakan banyaknya kandungan lemak, malangnya lemak abdomen membebaskan bahan yang mengganggu kegiatan insulin dan menggalakkan penghasilan kolesterol darah.

“Bagi seseorang yang mempunyai tahap kolesterol kurang sihat, perubahan gaya hidup terutama diet sihat dan amalan kecergasan yang baik sebenarnya boleh mengubah tahap kolesterol.

“Bagaimanapun, kepentingan pengurusan kolesterol menjadi lebih ketara apabila digabungkan dengan faktor risiko lain seperti diabetes, merokok dan hipertensi,” katanya.

Justeru, dalam keadaan tahap kolesterol terlampau tinggi atau bagi individu yang mempunyai kombinasi faktor risiko seperti disebut, terapi statin dianggap piawaian utama dalam pengurusan kolesterol menjadi pilihan rawatan paling utama bagi merawat masalah membabitkan koronari.

Pelbagai kajian klinikal yang dijalankan selama ini telah membuktikan bahawa terapi statin adalah terapi paling berkesan untuk menguruskan dislipidemia.

Kajian ke atas satu statin iaitu rosuvastatin menunjukkan keberkesanannya membantu pesakit mencapai matlamat mengurangkan kolesterol.

Bagaimanapun, wanita mempunyai arteri koronari yang menyempit secara sekata atau penyakit mikrovaskular yang lebih sukar untuk dirawat. Jadi, wanita secara umumnya mempunyai kebarangkalian lebih rendah untuk ditawarkan prosedur seperti stent dan pembedahan pintas koronari.

Satu perkara yang perlu diberi perhatian ialah wanita yang menjalani pembedahan pintasan atau angioplasti biasanya sedekad lebih tua daripada lelaki yang menjalani prosedur yang sama.

Maka mereka mungkin perlu dirawat lebih lama di hospital dan kadar komplikasi dari pembedahan lebih tinggi dan kadar pemulihan lebih lambat daripada lelaki malah kadar kematian juga lebih tinggi (pada minggu-minggu selepas prosedur).

“Kerana itu saya suka mengingatkan bahawa perubahan gaya hidup dan ubat adalah pilihan rawatan pencegahan yang disyorkan,” katanya.


Kaedah mengesahkan sakit jantung?

i. Electrokardiografi (ECG) - boleh menunjukkan kelainan jika ada kerosakan pada bahagian jantung melalui paparan ECG; elektrod akan diletakkan pada titik khusus pada kulit pesakit untuk mengukur gelombang elektrik.

ii. Ekokardiogram (2D echocardiogram) - ujian ini menggunakan gelombang ultrasound dan dapat melihat struktur jantung sama ada bengkak dan dapat menganalisa fungsi denyutan jantung sama ada normal atau terjejas disebabkan kerosakan pada otot jantung.

iii. Ujian tekanan menggunakan ECG - pesakit diminta berjalan di atas pelaju senaman atau diberikan ubatan untuk melajukan denyutan jantung sambil dipantau pada ECG. Kadangkala ujian yang lebih jitu boleh digunakan dengan gabungan ekokardiogram, ujian nuklear dan MRI (magnetic imaging resonance).

iv. Multislice CT scan dengan suntikan contrast - ujian ini membolehkan saluran darah jantung (arteri) dilihat.

v. Angiografi koronari - X-ray yang menggambarkan sekatan dalam arteri koronari. Ujian ini disyorkan bagi mereka yang disyaki mengidap PK, terutama yang mempunyai sakit dada yang tipikal atau bagi mereka yang mempunyai ujian tekanan yang positif.

INFO

Tiga faktor penting perlu diingat


•Dapatkan diagnosis dan nasihat lebih awal

•Lakukan pemeriksaan berkala dan jangan lupa untuk mematuhi rejim rawatan

•Lebih rendah tahap kolesterol, lebih baik bagi mereka yang berisiko tinggi untuk mengidap PK.

Faktor risiko boleh diubah dan tidak boleh diubah bagi PK

Boleh diubah

•Merokok

•Dislipidemia (paras lipid tak normal dalam darah)
Contohnya:
- Tahap kolesterol LDL- (LDL-C , juga dikenali sebagai kolesterol ‘jahat’) yang tinggi
- Trigliserida lebih tinggi
- Tahap kolesterol HDL-rendah (HDL-C dikenali sebagai kolesterol baik’)

•Hipertensi (tekanan darah tinggi)

•Diabetes mellitus type 2*

•Kegemukan

•Pemakanan lemak tinggi, serat rendah

•Kurang bersenam

Tidak Boleh Diubah

•Pernah menghidap PK

•Sejarah PK dalam keluarga dalam lingkungan yang agak muda (ayah atau adik-beradik lelaki mengidap PK sebelum umur 55 tahun dan ibu atau adik-beradik perempuan sebelum umur 65 tahun)

•Usia yang lebih lanjut

•Jantina (lelaki lazimnya mengidap PK 10 tahun lebih muda dari wanita)

1 comments:

armouris berkata...

info tentang strok di SIHAT SELALU - Awasi Tanda-tanda Strok

Catat Ulasan

10 Tahun Bersama Cikgu hj Wahid Bilaji - Terima Kasih Cikgu! Slideshow: Razali’s trip from Johor, Malaysia to Kluang was created by TripAdvisor. See another Kluang slideshow. Create your own stunning slideshow with our free photo slideshow maker.
 
 
 

LAMAN PEMINAT

WADAH KECEMERLANGAN TINGKATAN 6

WADAH KECEMERLANGAN TINGKATAN 6
Majlis Perhubungan Pengetua Tingkatan 6 Johor