PENGAJIAN AM BAHARU (MULAI SEPTEMBER 2012)

PENGAJIAN AM BAHARU (MULAI SEPTEMBER 2012)
PENGAJIAN AM PENGGAL 1/2012

JOIN FACEBOOK PENGAJIAN AM

Dapatkan soalan-soalan percubaan dari semua negeri di Group Pengajian Am di www.facebook.com/groups/166833553374513/

TAHNIAH DAN TERIMA KASIH KERANA MENGHARGAI BLOG INI

TAHNIAH DAN TERIMA KASIH KERANA MENGHARGAI BLOG INI

SOALAN RAMALAN KELUAR

SOALAN RAMALAN KELUAR

INFO TERKINI MAKLUMAT SENSASI

KURSUS PENYEBARAN SISTEM PENTAKSIRAN BAHARU STPM 2012 NEGERI JOHOR, 23-24 APRIL 2012

KULIAH MINGGU KE 35 : PENYAKIT MENTAL

Selasa, 12 Oktober 2010

CONTOH SOALAN :
Skizofrenia merupakan penyakit mental di tahap kronik. Nyatakan kaedah atau rawatan-rawatan yang boleh dilakukan bagi memulihkan penyakit mental.

Skizofrenia perlu rawatan holistik.

MEREKA sering mendakwa mendengar bisikan yang mendesak mereka untuk melakukan sesuatu yang kononnya dapat menyelamatkan dunia.


Itu keadaan yang sering kita dengar membabitkan pesakit skizofrenia atau sakit mental sehingga menimbulkan rasa gusar di hati masyarakat.

Namun penyakit itu boleh diubati sekiranya pesakit mengikuti kaedah rawatan yang betul dan berterusan.


Sekiranya pesakit menjalani rawatan yang ditetapkan di hospital, peluang mereka untuk sembuh adalah tinggi dan secara tidak langsung mereka bebas sepenuhnya daripada penyakit itu.

Presiden Persatuan Psikiatri Malaysia, Dr Abdul Kadir Abu Bakar berkata, kebanyakan pesakit mental yang terbabit dalam jenayah adalah di kalangan mereka yang tidak mendapatkan rawatan yang berterusan.

Lebih membimbangkan, katanya, pesakit yang gagal mendapatkan rawatan berpotensi empat kali ganda terdedah untuk melakukan jenayah termasuk membunuh serta mencederakan diri sendiri dan orang lain.


“Pesakit skizofrenia ini lazimnya mengalami delusi dan halusinasi sehingga mempengaruhi perlakuan dan emosi mereka.

“Mereka sering memberi alasan mendengar bisikan yang mendesak mereka untuk melakukan perbuatan itu sehingga mendorong mereka melakukan jenayah tanpa disedari,” katanya ketika ditemui selepas Majlis Penyampaian Anugerah sempena Hari Kesedaran Psikiatri 2010 baru-baru ini.

Skizofrenia adalah masalah gangguan neurologi yang memerlukan rawatan dan sekiranya pesakit tidak diberi rawatan, simptomnya semakin buruk manakala fungsi otak pesakit akan semakin merosot.

Pesakit skizofrenia akan mengalami kecelaruan dalam aspek pemikiran, emosi dan perilaku. Ia tidak lagi dapat memberi tumpuan pada keadaan realiti dan adakalanya dilihat seolah-olah berada dalam dunianya sendiri.

Mereka akan berasa seolah-olah dihujani pelbagai rangsangan yang berlaku di sekeliling mereka, oleh itu mereka mudah berasa takut, tidak tentu arah tujuan dan akan menunjukkan perilaku luar biasa.

Penyakit ini memerlukan rawatan holistik dan selain ubat-batan, sokongan keluarga sangat penting untuk membawa pesakit kembali ke alam normal.

Hampir 80 peratus pesakit yang mengikuti rawatan yang berterusan pulih sepenuhnya dan kembali menjalani kehidupan normal.

Namun ada juga pesakit yang enggan menjalani rawatan susulan akibat dikekang beberapa faktor termasuk masalah kewangan.

“Ada sesetengah pesakit bosan mengikuti prosedur rawatan setiap bulan malah ada yang beranggapan diri mereka sudah pulih sepenuhnya.

“Jumlah pesakit yang enggan meneruskan rawatan agak besar iaitu kira-kira 80 peratus daripada jumlah pesakit mental di negara ini,” katanya.

Setiap tahun, terdapat kira-kira 2,000 kes baru skizofrenia dicatatkan. Walaupun jumlah berkenaan masih lagi berada di bawah paras terkawal, ia perlu diberikan perhatian serius.

Beberapa faktor dikenalpasti sebagai penyumbang bagi seseorang menghidap penyakit ini antaranya faktor keturunan, penyalahgunaan dadah, kecederaan kepada akibat kemalangan dan kelahiran pramatang.

Abdul Kadir berkata, keluarga yang mempunyai ahli menghidap skizofrenia perlu peka dan memantau perubahan sikap mereka.

“Kadang kala mereka (pesakit mental) ini kelihatan normal tetapi pergerakan dan perlakuan mereka perlu diawasi selalu.

“Ada sesetengah kes di mana keluarga pesakit langsung tidak mengetahui ada ahli keluarga mereka menghidap penyakit mental itu kerana tidak pernah menyedari perubahan pesakit,” katanya.

Menurutnya, penghidap skizofrenia biasanya tidak menunjukkan perubahan sikap yang ketara tetapi menunjukkan tanda-tanda seperti berkelakuan pelik atau tingkah laku tidak stabil.

Golongan remaja dan mereka yang berusia awal 20-an antara kumpulan yang berisiko tinggi untuk menghidap penyakit ini.

Katanya, walaupun ada pesakit yang sudah pulih sepenuhnya namun masyarakat masih lagi melemparkan stigma negatif terhadap mereka.

Bagi mereka, bekas pesakit mental ini perlu dijauhi kerana seolah-olah golongan itu berpotensi untuk mencederakan mereka.

“Tanggapan itu harus diperbetulkan kerana ramai yang tidak sedar pesakit boleh sembuh sepenuhnya jika menjalani rawatan yang sewajarnya.

“Ada juga bekas pesakit yang didiskriminasi dalam apa juga yang dilakukan termasuk tidak diberi pekerjaan yang setimpal dengan kemahiran dan kelulusan mereka hanya kerana pernah menghidapi skizofrenia,” katanya.

Tindakan itu adalah tidak adil kepada bekas pesakit ini kerana mereka juga harus diberi peluang untuk hidup normal seperti orang lain.

Jika berterusan, keadaan itu dikhuatiri memberi tekanan kepada bekas pesakit dan sekali gus membuka ruang kepada mereka untuk menghidap semula penyakit itu.

Oleh RAJA NORAIN HIDAYAH RAJA ABDUL AZIZ
rnorain@hmetro.com.my
2010/10/09

0 comments:

Catat Ulasan

10 Tahun Bersama Cikgu hj Wahid Bilaji - Terima Kasih Cikgu! Slideshow: Razali’s trip from Johor, Malaysia to Kluang was created by TripAdvisor. See another Kluang slideshow. Create your own stunning slideshow with our free photo slideshow maker.
 
 
 

LAMAN PEMINAT

WADAH KECEMERLANGAN TINGKATAN 6

WADAH KECEMERLANGAN TINGKATAN 6
Majlis Perhubungan Pengetua Tingkatan 6 Johor