PENGAJIAN AM BAHARU (MULAI SEPTEMBER 2012)

PENGAJIAN AM BAHARU (MULAI SEPTEMBER 2012)
PENGAJIAN AM PENGGAL 1/2012

JOIN FACEBOOK PENGAJIAN AM

Dapatkan soalan-soalan percubaan dari semua negeri di Group Pengajian Am di www.facebook.com/groups/166833553374513/

TAHNIAH DAN TERIMA KASIH KERANA MENGHARGAI BLOG INI

TAHNIAH DAN TERIMA KASIH KERANA MENGHARGAI BLOG INI

SOALAN RAMALAN KELUAR

SOALAN RAMALAN KELUAR

INFO TERKINI MAKLUMAT SENSASI

KURSUS PENYEBARAN SISTEM PENTAKSIRAN BAHARU STPM 2012 NEGERI JOHOR, 23-24 APRIL 2012

SOALAN RAMALAN 2011

Selasa, 4 Oktober 2011

1. Jenayah pemerdagangan manusia semakin membimbangkan dan usaha membanteras jenayah ini perlu dilaksanakan agar tidak terus berleluasa. Bincangkan.

Wujud kelemahan dalam tangani mangsa pemerdagangan orang: Hishammuddin


2010/03/31

KUALA LUMPUR: Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishammuddin Hussein, hari ini mengakui masih wujud kelemahan daripada segi dasar kerajaan dalam menangani isu mangsa kegiatan pemerdagangan orang.

Justeru, katanya, Pelan Tindakan Kebangsaan Antipemerdagangan yang dilancarkan hari ini diharap dapat membantu membaiki kelemahan itu.
"Pemerdagangan orang membabitkan dua komponen iaitu penjenayah dan mangsa. Untuk penjenayah Malaysia mempunyai undang-undang yang mencukupi bagi menghukum mereka, namun untuk mangsa kita setakat ini hanya menumpukan kepada perlindungan, iaitu penyelesaian selepas ianya berlaku.
"Justeru, pelan yang kita lancarkan hari ini adalah untuk menangani kekurangan itu khususnya dalam menyediakan langkah-langkah pencegahan bagi melindungi mangsa, serta mendidik masyarakat kita akan seriusnya jenayah ini dan kesan negatif kegiatan itu ke atas mereka," katanya kepada pemberita di sini.

Hishammuddin sebelum itu melancarkan pelan itu yang menetapkan hala tuju dan fokus dalam usaha mencegah dan membanteras gejala pemerdagangan orang, yang dirangka bagi tempoh lima tahun dari 2010 hingga 2015.

Pelan itu antara usaha dan komitmen kerajaan dalam membanteras jenayah berkenaan mengandungi lima garis panduan yang antaranya menekankan kepada tindakan kerajaan menangani masalah itu, penyertaan masyarakat, layanan berasaskan hak asasi kepada mangsa, dan koordinasi antara agensi kerajaan berkaitan serta dengan badan-badan antarabangsa.

Turut hadir, Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil.
Mengulas isu sindiket yang menjadikan Malaysia sebagai transit bagi aktiviti pemerdagangan orang, Hishammuddin berkata aktiviti itu tidak seteruk seperti yang digambarkan sesetengah pihak.

"Imej negara banyak bergantung kepada persepsi luar, sebenarnya tindakan yang kita sudah lakukan sebelum ini jauh melebihi daripada tindakan negara-negara lain yang mungkin tidak mendapat persepsi yang sama.

"Kita tidak pandai masuk bakul angkat sendiri atau tidak pandai pukul gendang. Saya akui ada kelemahan tetapi tidaklah seteruk seperti yang digambarkan masyarakat antarabangsa," katanya.

Menjawab satu soalan, Hishammuddin berkata kerajaan tidak bercadang untuk menghapuskan kemudahan visa semasa ketibaan (VOA) meskipun terdapat kes penyalahgunaan di kalangan pelancong dari negara yang layak.

"Banyak negara yang kita telah tarik balik kemudahan VOA kerana menyalahgunakan kemudahan yang diberi namun kita tidak bercadang untuk hapuskannya terus kerana ada beberapa negara tidak mendatangkan masalah kepada kita. Jangan kerana marahkan nyamuk, kelambu pula dibakar," katanya.

Sementara itu, Shahrizat berkata beliau berharap kerajaan dapat mewujudkan lebih banyak pusat perlindungan wanita dan kanak-kanak mengikut zon memandangkan 80 peratus mangsa pemerdagangan manusia adalah wanita dan kanak-kanak.

"Sekarang ini kita ada tiga tempat perlindungan, satu untuk wanita dan dua untuk kanak-kanak. Sehingga kini lebih daripada 400 wanita dan 44 kanak-kanak diselamatkan dan diletakkan di sini dan daripada jumlah itu seramai 159 wanita dikenalpasti sebagai mangsa.

"Banyak mangsa dibawa ke sini untuk tujuan pelacuran, buruh paksa dan lain-lain tujuan tidak elok. Jika dibiarkan angkanya akan meningkat dan membawa masalah sosial," katanya. - Bernama

2 comments:

RAZALI SAMAD berkata...

136 mangsa pemerdagangan orang diselamatkan


PUTRAJAYA: Seramai 136 mangsa jenayah pemerdagangan manusia berjaya diselamatkan sejak Januari hingga Ogos lalu, hasil penguatkuasaan dilakukan Polis Diraja Malaysia (PDRM), Jabatan Imigresen Malaysia (JIM) dan Jabatan Tenaga Kerja (JTK).

Ketua Setiausaha Kementerian Dalam Negeri, Tan Sri Mahmood Adam berkata, sepanjang tempoh itu, 53 kes dibongkarkan membabitkan 73 tangkapan.


Menurutnya, mangsa membabitkan 71 lelaki dewasa; 40 wanita dewasa; 15 kanak-kanak perempuan dan 10 kanak-kanak lelaki. Beliau berkata, rakyat Myanmar menjadi mangsa teramai iaitu 41; Pakistan (38); Indonesia (27); India (10); Malaysia (lapan); Filipina (empat); Thailand (tiga); Vietnam dan Kemboja masing-masing dua manakala China satu mangsa. “Mengikut tafsiran Seksyen 2 Akta Anti Pemerdagangan Orang 2007 (Atip), 24 daripada mangsa membabitkan jenayah eksploitasi seks, 19 perkhidmatan paksa; tujuh penjualan bayi dan tiga kesalahan eksploitasi visa di bawah Akta Imigresen 1963.

“Semua mangsa jenayah pemerdagangan manusia kini selamat dan ditempatkan di rumah perlindungan di seluruh negara,” katanya dalam kenyataan di sini, semalam.


Mahmood berkata, daripada 73 kes tangkapan yang direkodkan, seramai 55 warga Malaysia berjaya ditahan, 10 warga Myanmar; empat warga Indonesia; dua warga China; seorang warga Thailand dan seorang warga India. Statistik itu sebahagian laporan dibentangkan dalam Mesyuarat Majlis Anti Pemerdagangan Orang dan Anti Penyeludupan Migran, yang diadakan semalam.

Lerrie Zane berkata...

Salam Cikgu, selalunya isu2 yang terbaru atau isu 2011 tak akan keluar pada peringkat stpm 2011 kan? Kebanyakkan digubal pada tahun lepas lagi.Atau mungkin isu yang 3 tahun kebelakangan yang akan berpotensi keluar?

Catat Ulasan

10 Tahun Bersama Cikgu hj Wahid Bilaji - Terima Kasih Cikgu! Slideshow: Razali’s trip from Johor, Malaysia to Kluang was created by TripAdvisor. See another Kluang slideshow. Create your own stunning slideshow with our free photo slideshow maker.
 
 
 

LAMAN PEMINAT

WADAH KECEMERLANGAN TINGKATAN 6

WADAH KECEMERLANGAN TINGKATAN 6
Majlis Perhubungan Pengetua Tingkatan 6 Johor