PENGAJIAN AM BAHARU (MULAI SEPTEMBER 2012)

PENGAJIAN AM BAHARU (MULAI SEPTEMBER 2012)
PENGAJIAN AM PENGGAL 1/2012

JOIN FACEBOOK PENGAJIAN AM

Dapatkan soalan-soalan percubaan dari semua negeri di Group Pengajian Am di www.facebook.com/groups/166833553374513/

TAHNIAH DAN TERIMA KASIH KERANA MENGHARGAI BLOG INI

TAHNIAH DAN TERIMA KASIH KERANA MENGHARGAI BLOG INI

SOALAN RAMALAN KELUAR

SOALAN RAMALAN KELUAR

INFO TERKINI MAKLUMAT SENSASI

KURSUS PENYEBARAN SISTEM PENTAKSIRAN BAHARU STPM 2012 NEGERI JOHOR, 23-24 APRIL 2012

KULIAH MINGGU KE 16 ( 29 APRIL 2010) : PERUBATAN ALTERNATIF

Isnin, 26 April 2010

Pada minggu ini kita akan berbincang tentang perubatan alternatif. Para pelajar akan didedahkan kepada jenis-jenis dan kepentingan / kelebihan perubatan alternatif. Selamat Belajar.

KUANTAN: Pahang bakal menjadi pusat rujukan perubatan alternatif terkemuka dunia pada masa hadapan berdasarkan keupayaannya menjalankan kajian klinikal berasaskan sel stem. Menteri Besar, Datuk Seri Adnan Yaakob berkata, Pahang sedia membuktikan bahawa bidang perubatan alternatif mampu merawat beberapa jenis penyakit kronik walaupun belum mendapat pengiktirafan dunia.

Bagi tujuan itu, katanya, sebanyak 200 jenis sel daripada arnab diambil untuk kajian klinikal berkenaan.

"Selain itu, ia memberi satu dimensi baru bagi kerajaan negeri untuk menjana sumber ekonomi baru berasaskan teknologi tinggi selari dengan matlamat memajukan bidang perubatan untuk kebaikan manusia.

"Hasil daripada ujian klinikal ini akan didokumentasikan dan dibuat perbandingan untuk membuktikan keberkesanan pemindahan sel stem," katanya pada Majlis Pelancaran Pahang Bioscience Sdn Bhd dan Majlis Menandatangani Memorandum Perjanjian Persefahaman (MOU) Kajian klinikal antara Pahang Bioscience Sdn Bhd dan Kulliyah Farmasi Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) di sini, semalam.

Turut hadir Pengarah Eksekutif BCRO Stem Cell Transplantation Sdn Bhd, Amir Ismail, Dekan kulliyah Farmasi UIAM, Profesor Datuk Dr Tariq Abdul Razak dan Setiausaha Kerajaan Negeri, Datuk Muhammad Safian Ismail.

Adnan berkata, maklumat daripada ujian klinikal itu akan dibentangkan dalam persidangan perubatan antarabangsa. Katanya, empat jenis penyakit kronik yang dikenalpasti bagi tujuan kajian ialah AIDS, sindrom down, diabetes dan autisma.

"Sebelum ini, tiada bukti perubatan yang boleh diterima bagi tujuan merawat penyakit kronik ini.

"Bagaimanapun, berdasarkan teknologi canggih, pengalaman dan kepakaran yang ada, ujian klinikal yang bakal dilaksanakan ini akan dapat direalisasikan dengan cemerlang," katanya.

Sumber: Berita Harian

KULIAH MINGGU KE 15 ( 22 APRIL 2010)

Selasa, 20 April 2010

Apakah itu Program Realiti Televisyen ? Kerajaan perlu mengkaji semula program televisyen yang disiarkan oleh stesen TV termasuk rancangan realiti, yang meminjam budaya Barat dengan meluas yang dibimbangi akan mengancam nilai ketimuran rakyat Malaysia.

Bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad berkata kajian semula itu bagi memastikan sama ada rancangan realiti yang kini menjadi fenomena bagi setiap isi rumah di Malaysia meninggalkan pengaruh yang baik atau buruk kepada masyarakat, sehingga membawa kepada keruntuhan moral.
 
Minggu ini, kuliah akan bertemakan Program Realiti TV.

KULIAH MINGGU KE 14 ( 15 APRIL 2010)

PILIHANRAYA

Minggu ini pelajar melihat bagaimana sesuatu pilihan raya itu berlangsung. Kuliah akan berkisar dari sejarah awal hinggalah pilihan raya kecil yang akan diadakan di Hulu Selangor dan Sibu. Cikgu harap pelajar turut memberi tumpuan kepada Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR)

KULIAH MINGGU KE 13 ( 8 APRIL 2010)

Bagaimana dengan tugasan Tenaga Alternatif? Cikgu harap anda semua telah berjaya menyiapkan esei dan insyaallah, esei terbaik akan cikgu uploadkan ke dalam blog ini. Minggu ini pelajar akan didedahkan bagaimana untuk merumus carta pai dan graf bar. Cikgu harap para pelajar dapat menguasai keseluruhan teknik menganalisa data untuk media carta pai dan graf bar.

KULIAH MINGGU KE 12 ( 1 APRIL 2010)

Pelajar yang dikasihi sekalian. Pada minggu ini, kuliah berkaitan laras sains yang bertemakan Tenaga Alternatif. Fokus pada kali ini adalah berkaitan:
1. Jenis-jenis tenaga alternatif
2. Penggunaan tenaga alternatif
3. Kepentingan tenaga alternatif

KULIAH MINGGU KE 10 (11 MAC 2010)

Salam Sejahtera. Minggu ini kuliah akan berkisar kepada laras sastera yang berkaitan tema PERPADUAN. Perkara yang sentuh dalam kuliah adalah berkaitan:
1. Program Perpaduan
2. Langkah meningkatkan perpaduan di Malaysia

Selamat Belajar.

KULIAH MINGGU KE 9 (4 MAC 2010)

Pada minggu ini pelajar-pelajar akan didedahkan kepada Sistem Perundangan Malaysia. Para pelajar akan mendapat maklumat berkaitan:
1. Sumber Perundangan Malaysia
2. Jenis-jenis
3. Badan Perundangan Malaysia

Selamat Belajar!

SOALAN RAMALAN STPM 2010

Khamis, 15 April 2010

Apakah anda faham dengan istilah “ekonomi hijau” yang menjadi asas tema Hari Alam Sekitar Sedunia 2010? Bincangkan.

10 Tahun Bersama Cikgu hj Wahid Bilaji - Terima Kasih Cikgu! Slideshow: Razali’s trip from Johor, Malaysia to Kluang was created by TripAdvisor. See another Kluang slideshow. Create your own stunning slideshow with our free photo slideshow maker.
 
 
 

LAMAN PEMINAT

WADAH KECEMERLANGAN TINGKATAN 6

WADAH KECEMERLANGAN TINGKATAN 6
Majlis Perhubungan Pengetua Tingkatan 6 Johor